Portale społecznościowe dają nam przede wszystkim możliwość kontaktowania się z innymi na wiele różnych sposobów. Możemy z kimś rozmawiać poprzez aplikacje, komunikatory, wiadomości prywatne, a nawet komentarze. Każda witryna jest inaczej zbudowana i potrzeba trochę czasu, aby poznać wszelkie dostępne funkcje. Warto korzystać z takich opcji, które będą dla nas bezpieczne i odpowiednie. Pamiętajmy, że wszystko co zamieszczamy w internecie jest publiczne i w każdej chwili ktoś może skopiować udostępnioną przez nas zawartość. W taki sposób każdy może zapisać na swoim dysku dowolne zdjęcia i filmy. Warto sprawdzić wszelkie możliwości i ustawienia, dzięki którym ograniczymy dostępność do naszego profilu nieznajomym osobom. Jest to bardzo ważne, ponieważ o własne bezpieczeństwo musimy dbać dosłownie wszędzie. Nigdy nie wiemy kogo spotkamy na naszej drodze, dlatego pod żadnym pozorem nie zamieszczajmy na przykład naszego adresu zamieszkania. Jeżeli spotkamy się z groźbami i nękaniem w sieci trzeba od razu zacząć działać i zgłosić to na policję.
Jeżeli portal nie przypadł nam do gustu lub się nam znudził zawsze możemy usunąć swój profil. Wszystkie nasze dane powinny zostać usunięte, jednak pamiętajmy, że ktoś wcześniej mógł już zapisać sobie informacje na temat naszej osoby. Warto zawsze wszystko przemyśleć i publikować treści z głową.
Facebook bardzo szybko zyskał popularność niemal na całym świecie. Kiedy jednak nie chcemy już korzystać z jego funkcji to warto całkowicie usunąć swój profil. Jak skasować Facebooka? Najpierw musimy się zalogować do portalu poprzez komputer lub urządzenie mobilne. Następnie trzeba wejść w menu w prawym górnym rogu strony. Gdy rozwiną się wszystkie opcje wybierzmy „ustawienia”. Z lewej strony pojawi się dość rozbudowana kolumna. Musimy wyszukać tam opcję „Twoje informacje na Facebooku”, przy której widnieje niebiesko-białe logo Facebooka. Idąc dalej wystarczy już tylko wybrać ostatnią opcję na liście, która zatytułowana jest „Usuń konto i informacje”. Pamiętajmy, że mamy 14 dni na zmianę naszej decyzji. Po tym czasie przepadną trwale wszystkie nasze zdjęcia, filmy i inne treści z profilu. Warto wcześniej przejrzeć naszą tablicę i zapisać ważne dla nas materiały. Gdy na stałe usuniemy konto nie będziemy już mogli do niego wrócić. W ten sposób zostaniemy także wylogowani z aplikacji Messenger, do której również nie będzie już dostępu. Oczywiście w każdym momencie możemy stworzyć nowe konto, jednak należy pamiętać, aby nie podszywać się pod kogoś innego. Jeżeli zdecydujemy się na powrót po jakimś czasie to wpisujmy własne, prawdziwe dane i korzystajmy z wszystkich funkcji zgodnie z regulaminem.
W jakim przypadku możemy usunąć Facebookowe konto? Przede wszystkim wtedy, gdy nam się znudzi. Jeżeli przestajemy odwiedzać witrynę, to warto usunąć z niej wszystko, co nas dotyczy. Po co nam profil, którego wcale nie używamy? Trzeba zrobić porządek i na stałe zapomnieć o stronie. Konto możemy również usunąć, gdy spotkała nas niemiła sytuacja na portalu. Jeżeli ktoś wcześniej nas prześladował lub wysyłał niemiłe wiadomości warto na początek zablokować daną osobę, a w razie potrzeby zgłosić ją odpowiednim służbom. Gdy jednak otrzymujemy regularnie spam z różnych kont, to możemy pomyśleć o stworzeniu czegoś nowego, na innym portalu. Bez względu na przeznaczenie strony zawsze musimy dbać o swoje bezpieczeństwo. Nie lekceważmy nietypowych zachowań. Możemy również spotkać się z niemiłymi sytuacjami z naszymi znajomymi. W takim wypadku warto najpierw wytłumaczyć całą sytuację. Jeżeli to nie poskutkuje i cały czas jesteśmy obrażani, to możemy wybrać opcję usunięcia naszej zawartości. W ten sposób nikt nie będzie mógł już się z nami skontaktować. Niektórym osobom bardzo się to przyda, ponieważ w ten sposób wreszcie odpoczną od problemów i zajmą się swoim życiem.
Kasowanie Facebooka jest opcją dostępną dla wszystkich. Niezależnie od powodu każdy z nas może trwale zlikwidować konto i zapomnieć o wszelkich udostępnionych treściach. Pamiętajmy, że po 2 tygodniach w żaden sposób nie odzyskamy już danych. Mimo wszystko warto przemyśleć swoją decyzję i zapisać wszystko, co potrzebne. Przy likwidacji konta stracimy także wszystkie kontakty, które dodaliśmy do naszej listy. Jeżeli zdecydujemy się na inny komunikator, to będziemy musieli wszystko szukać od nowa. Warto zatem poinformować znajomych, że przenosimy się na inną stronę lub podać im kontakt do siebie. W ten sposób nadal będziemy mogli rozmawiać z zaufanymi osobami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here